Idén eddig 584 tonna illegális hulladékot szállíttatott el a MÁV a területeiről

Hét hatalmas mozdonynak megfelelő tömegű, több mint 584 tonnányi hulladékot vitettet el február végéig a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről. Az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében a MÁV rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító lakossági hulladék elszállításáról. A megoldás érdekében egyeztetéseket folytat az önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna lakossági hulladékhalmot vitetett el a MÁV. Idén – egy múlt év októberében megkötött keretszerződés alapján – Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 342,5 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 241,5 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság.

A MÁV tapasztalata szerint számos esetben rendszeres a megtisztított területekre történő hulladék-visszahordás. A jelenlegi jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosa felelős a területén található hulladékért, de fontos hangsúlyozni, hogy a vasúti területeken és a nyílt – a vasúti közlekedés biztonsága miatt le nem zárható – pálya közelében található illegális szemétlerakók nem a MÁV tevékenységéből származnak. A több 10 ezer köbméterre tehető hulladékmennyiség jellemzően lakossági, kommunális hulladékból, használt műszaki cikkekből, építési törmelékből és zöldhulladékból tevődik össze. A szennyező az esetek túlnyomó többségében ismeretlen.

Az illegális hulladékelhagyás nemcsak esztétikai probléma, de a környezetvédelemi, közegészségügyi és közbiztonsági okokból is veszélyes lerakatok felszámolása jelentős anyagi tehertétellel is jár. Az illegális szemétlerakással és -újratermelődéssel kapcsolatos helyzet megoldása érdekében a vasúttársaság egyeztetéseket folytat az érintett önkormányzatokkal: feltérképezik a lakosság közvetlenebb tájékoztatása, a közös területbejárások és a polgárőrséggel történő együttműködés lehetőségeit. Emellett az illegális szeméttelepek felszámolása ügyében a vasúttársaság – a döntéshozókkal és más érintettekkel egyetértésben – munkacsoportot hozott létre. A MÁV vezetésével megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez. A munkacsoport várhatóan a nyár végére dolgozza ki javaslatát az illegális hulladékelhagyás visszaszorítása érdekében megalkotandó cselekvési tervhez.

Az illegális hulladék visszaszorítása terén látványos eredményt elérni csak tudatosabb lakóközösségek, tudatosabb társadalom közreműködésével lehet. A vasúti területek megtisztítása és tisztán tartása a vasúttársaság fontos feladata, ez azonban csak akkor járhat tartós eredménnyel, ha az elvégzett munkát értékelő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségek is együttműködnek a környezet megóvásában.

A vasúttársaság a keretszerződésen kívül, egyedileg is gondoskodik az elhagyott hulladékhalmok felszámolásáról, valamint további kezdeményezésekben is részt vesz. Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót március 18-24. között, ami ebben az évben a Fenntarthatósági Témahét köré szerveződik. A MÁV-csoport most is nagy létszámmal vesz részt, 1035 alkalmazottja az egész országban összesen 82 helyszínen gyűjti az elhagyott hulladékot.

-mavcsoport.hu-